Najbolje knjige o zimi

Napisala: Sara Kopeczky Bajić

Zahladilo je, a brzo će i blagdani, što znači da je savršeno vrijeme za zamotati se u toplu dekicu s vrućom čokoladom i knjigom. Evo nekoliko prijedloga odličnih zimskih knjiga:

1. Zima, Ali Smith
“Zima” je drugi dio tetralogije ove škotske autorice, ali ju je moguće čitati i kao zasebnu knjigu. U srcu knjige je Božić, sa svim uspomenama i legendama. Priča prati otuđene članove obitelji koji se sastaju za blagdane što, kao što možete zamisliti, sa sobom nosi popriličnu dozu drame i prevrata. Treba reći da je autorica koristila neobične pripovjedne postupke koji iziskuju pažljivog i koncentriranog čitatelja, ali oni koji ulože trud, neće biti razočarani.

2. Medvjedgrad, Fredrik Backman
Svatko tko zna išta o meni, zna da nisam ljubitelj sportova. Osobito natjecateljskih. Grozno mi je dosadno gledati ih, a kamoli još i o njima čitati. Dakle, kad kažem da je ovo odlična knjiga, unatoč tome što je u njenom središtu sport, to znači da je knjiga zbilja odlična.
U malom švedskom gradu, u kojem djeca počinju igrati hokej čim prokližu, oko hokeja se vrti apsolutno sve. Nije ovo adrenalinska, nabrijana sportska priča, ovo je prikaz svega onoga što natjecateljski sportovi uče mlade, između ostalog i da su ljubaznost i suosjećanje temelj ne samo sportskog duha, već i čovječanstva općenito.

3. Trinaesta priča, Diane Setterfield
Ovu knjigu prvi put sam čitala prije desetak godina i nisam je mogla ispustiti iz ruku. Priča je ovo o ukletoj obitelji punoj mračnih obiteljskih tajni, za koje se čitateljima svako malo učini da ih je dokučio, da bi se ispostavilo da ipak nije. Autorica sjajno gradi atmosferu i napetost. Glavni lik se zove Vida Winter, a ako ovo nije ultimativno ime za protagonisticu jedne zimske priče, onda ne znam što je. Dodatni bodovi jer je Vida enigmatska spisateljica, o kakvima je uvijek zabavno čitati.

4. Brat od leda, Alicia Kopf
Ova knjiga mi je nedavno otkriće, izašla krajem prošle godine. Katalonska spisateljica odlično prikazuje sve ono što nas fascinira u vezi leda i zime (možda još više nas iz toplijih krajeva?) i uz to gradi obiteljsku priču. Brat pripovjedačice, mladić s autizmom, kao da je cijelog života zarobljen u ledu. U romanu se isprepleće osobno i općeljudsko, ispovijedi, putopisi i istraživačke zabilješke. Vrlo neobično štivo u kojem je puno toga izmiješano, sa zanimljivim konačnim rezultatom.

5. Težina snijega, Christian Guay-Poliquin
Veliki dio ove knjige pročitala sam na prvom jutarnjem trajektu, kad sunce još nije sasvim izašlo. Bilo je prohladno i mračno i činilo se kao da smo usred ničega, što je stvorilo savršenu atmosferu za štivo u čijem je središtu odsječenost od svijeta, nastala kao posljedica osobito oštre zime koja je stanare kuća na vrhu brda zatočila u domovima, sa sve manjim zalihama hrane. Dvojica stranaca, svaki sa svojom pričom, prisiljeni su na suživot i međusobnu ovisnost, a uvjeti svakim danom postaju sve teži. Da biste saznali jesu li izdržali do proljeća i što se sve tu još zbilo, pročitajte knjigu.

Koji su vaši zimski favoriti?

Leave a comment