Gledati i pisati – najbolji video izvori za usavršavanje spisateljske vještine

Napisala: Sara Kopeczky Bajić

1. Najbolji Youtube kanali sa spisateljskim savjetima

Ako želite o pisanju učiti besplatno, gledajući kratke video sadržaje, Youtube vam je prvi izvor.

Evo nekoliko najkvalitetnijih:

1. Reedsy
Blog s kvalitetnim savjetima o pisanju iz najrazličitijih književnih vrsta i žanrova.

2. ShaelinWrites
Mlada autorica i diplomirana prof. kreativnog pisanja, osim brojnih savjeta o spisateljskoj tehnici gledateljima daje uvid u vlastiti kreativni proces, često uz primjere iz prakse.

3. FilmCourage
Nemojte da vas naslov obeshrabri – kanal nije samo o filmovima, već o pričama i kreativnosti u različitim medijima.

4. Brandon Sanderson
Na ovom kanalu imate sate i sate radionica kreativnog pisanja koje Sanderson predaje na fakultetu.

5. Ellen Brock
Odlična urednica, zero bullshit pristup, brojni korisni savjeti.

2. Najbolji Masterclassevi o pisanju

Posljednjih godina, Masterclassevi su postali sve popularniji alat za učenje različitih vještina. Jedna od njih je i pisanje. Ovi tečajevi, kao što vjerojatno znate, nisu besplatni. Moguće je kupiti određeni tečaj ili godišnju pretplatu, koja korisniku omogućava gledanje svih sadržaja. Nakon što sam pogledala skoro sve tečajeve vezane uz pisanje, ovo su, po mom mišljenju, najzanimljiviji i najkorisniji:

  1. David Mamet
    Ako pogledate samo jedan Masterclass, neka to bude ovaj. Mamet je duhovit, zabavan i pun praktičnih savjeta kako postati bolji pisac. Iako se pretežno bavi dramom, svi njegovi savjeti vrlo su primjenjivi i na pisce proze.
  2. Joyce Carol Oates
    Ovo je neizostavan Masterclass za pisce kratke priče. Oates je izravna i konkretna i vodi pisce od osnovnih principa pisanja do detalja o strukturi priče. Ovdje možete vidjeti i kako radionica pisanja, odnosno čitanje kao pisac i davanje konstruktivne kritike, izgleda u praksi.
  3. Margaret Atwood
    Atwood daje najviše informacija o kreiranju kompleksnog fikcionalnog lika, o biranju pravog očišta, kao i o mnogim drugim vještinama zanata. Jedna je od rijetkih književnica koja se dotiče i spekulativne fikcije, uz primjere iz svoje poznate “Sluškinjine priče”.
  4. Neil Gaiman
    Gaiman je pripovjedač, i to se vidi i u hipnotičkom načinu na koji vodi ovaj Masterclass. Ovaj masterclass bit će koristan i piscima kratkih priča i romana, za djecu ili odrasle. Osim praktičnih savjeta, Gaiman dosta priča o vlastitoj filozofiji pisanja, o konceptima fikcije i istine, izvorima inspiracije, razvijanja priče od ideje itd.
  5. Amy Tan
    Tan govori o pamćenju i sjećanju, i kako transformirati iskustva u fikciju. Također govori o važnosti rada na tekstu, od pažljivog istraživanja do uređivanja. Za utjehu mladim piscima, Tan nudi svoje viđenje spisateljske blokade i čak naglas čita pisma – odbijenice koje je sakupila tijekom godina.

    Osim ovih izvora, brojni su drugi besplatni i plaćeni izvori informacija o pisanju koje možete koristiti za poboljšanje svoje vještine. Recimo, na platformi Udemy možete kupiti tečajeve iz raznih područja, a među njima je i kreativno pisanje. Ako vam sve ovo ipak ne odgovara i radije biste o pisanju učili “iz prve ruke” i na materinjem jeziku, potražite radionicu pisanja u vašem području.

Leave a comment